haptotherapie

                                                                                                                      – heel de mens -
Wat is haptotherapie?

Haptotherapie baseert zich op de inzichten uit de haptonomie (van het Griekse ´haptein´: voelen, aanraken, verbinden’).
Haptotherapie houdt zich bezig met het vinden of herstellen van de balans tussen gevoel en verstand. Deze balans stelt de mens in staat beter om te gaan met de vele uitdagingen in het dagelijks leven.

                                                                                                       – wie voelt denkt anders -
Waarom haptotherapie?

De moderne maatschappij stelt hoge en gecompliceerde eisen aan iedereen. Er wordt voortdurend een beroep gedaan op ons verstand, waardoor het gevoel op de achtergrond kan raken.
Gevoelens worden genegeerd of verdrongen. Het gedrag wordt vaak aangepast aan de verwachtingen van de omgeving. Hierdoor kunnen we het contact kwijt raken met onze persoonlijke behoeften en drijfveren. We weten niet meer wat goed voor ons is of waarom wij op een bepaalde manier handelen.
Om de juiste keuzes te maken hebben we meer nodig dan ons verstand alleen. Het helpt om te kunnen luisteren en te durven vertrouwen op ons gevoel en het te betrekken bij onze dagelijkse keuzes.

                                                                                                     – van mens tot mens -
Hoe werkt haptotherapie?

Het ontstaan van een vertrouwensrelatie tussen cliënt en therapeut is van groot belang.
Vervolgens wordt door middel van gesprekken , ervaringsoefeningen en aanraking in gegaan op de specifieke situatie van de cliënt. Dit stelt de cliënt in staat om niet alleen via het verstand inzicht te krijgen in de situatie, maar dit ook aan den lijve te ervaren.
Zo is het mogelijk de dieper liggende oorzaken van klachten en onvrede te ontdekken. En dit inzicht is de basis voor verandering, verbetering en groei.

Haptotherapie kan mensen weer zodanig in contact brengen met hun eigen gevoel, dat zij vanuit een gesterkt zelfbewustzijn kunnen reageren op hun omgeving.

Meer informatie over haptotherapie kunt u hier vinden op de site van de Vereniging van Haptotherapeuten